Copy Copy Copy

Sorry, this entry is only available in Svenska. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Adamsonstatyetter

Adamsonstatyetter på parad.

 

Den internationella Adamsonstayetten 2018

HERMANN (HERMANN HUPPEN), Belgien

är en av de stora europeiska serieskaparna med en alldeles egen lättidentifierad teckningsstil. Hans tidiga äventyrsserier Bernard Prince och Comanche, båda med Greg (Michel Régnier) som manusförfattare, samt de senare och helt egna Jeremiah och Les Tours de Bois Maury, är professionella i ordets bästa bemärkelse, engagerande, noggranna med detaljer, filmiska och formsäkra.

 

Den svenska Adamsonstatyetten 2018

PER DEMERVALL

belönas med 2018 års svenska Adamsonstatyett för en mångsidig och mångårig serieverksamhet som innefattar så väsensskilda landamären som August Strindberg och Jönssonligan. Hans senaste serie, den om den intagande vikingaflickan Siri, är varken mer eller mindre än ett storverk. Med manus av Patric Nyström presenterar Per Demervall här en barnserie fullt i klass med de bästa kontinentala alstren.

 

Guld-Adamson

NEAL ADAMS, USA

född 1941, står för tradition och förnyelse i serievärlden. Han hade tidigt ett finger med i klassiska dagspresserier som Ben Casey, Rip Kirby (Peter Falk) och The Heart of Juliet Jones (Eva och jag). För de stora serietidningsförlagen har han gjort epokgörande insatser: han revitaliserade Superman och Batman för DC och har tecknat några av de mest slagkraftiga avsnitten av The Avengers, X-Men och Conan the Barbarian för Marvel Comics. För en enastående karriär inom seriekonsten belönas nu Neal Adams med Svenska Serieakademins Adamson i guld.

 

Svenska Serieakademins förtjänstdiplom 2018

DENNIS GUSTAFSSON

är den framgångsrike dataspelsutvecklaren som är på gång med att bli en framgångsrik serieskapare, djupt originell som både författare och tecknare. Hans huvudperson, Viktor Kasparsson, håller till i mellankrigstidens Skåne, ett Skåne fyllt av ockultism, skräck och försåt. Det är en skrämmande – och sällsamt attraktionskraftig – värld.

 

Tagged with:
Posted in Adamson-priset, News